Veelgestelde Vragen
Over Gietvloeren

Zit uw vraag er niet bij? Of wilt u meer weten?

Neem contact op! Neem contact op!

Veelgestelde vragen

Bij Knulst krijgen we regelmatig uiteenlopende vragen over gietvloeren. Omdat veelal veel dezelfde vragen gesteld worden hebben wij de vragen en antwoorden voor u gebundeld. Mocht uw specifieke vraag ontbreken of wilt u vrijblijvend advies ontvangen? Schroom dan niet en neem gerust contact op met een van onze vloerenadviseurs.

1. Wat zijn gietvloeren?

Gietvloeren zijn alle vloerentypen die gegoten worden. Vandaar eenvoudigweg de naam gietvloer. Zowel cementgebonden als PU (polyurethaan) gietvloeren en beton ciré scharen wij onder gietvloeren. Een gietvloer is feitelijk een afdeklaag die over een dragende ondervloer wordt gegoten. Door het gieten van de vloer ontstaat een naadloze vloer die makkelijk schoon te houden is. Gietvloeren zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen voor het gebruik binnen woningen.

2. In welke kleuren zijn gietvloeren leverbaar?

Een gietvloer is leverbaar in iedere gewenste kleur. De grondstoffabrikanten hebben een uitgebreid assortiment samengesteld met de meest stijlvolle en hedendaagse, trendy kleurencombinaties. Maar daarnaast is een gietvloer op speciaal verzoek in iedere RAL-, NCS-, en Sikkens-kleur of combinatie van kleuren te maken. Vraag naar de voorwaarden bij één van onze vloerenadviseurs.

3. Hoelang duurt het om een gietvloer te maken?

Het maken van een gietvloer neemt doorgaans 3 tot 5 dagen in beslag (afhankelijk van welk type gietvloer u kiest). U dient daarbij echter ook rekening te houden met het voorbehandelen van de dekvloer, de afwerking en de droogtijd van de gietvloer. Totaal dient u al snel rekening te houden met 1 tot 1,5 week waarin u geen gebruik kunt maken van de vloer.

4. Hoelang gaat een gietvloer mee? Wat is de levensduur van een gietvloer?

Bovenop de gietvloer wordt als laatste afwerking een doorzichtige sterke lak aangebracht. Door deze sterke beschermlaag is in principe een lange levensduur gegarandeerd. De transparante laklaag is namelijk gemakkelijk te herstellen, te vernieuwen of zelfs te repareren. Doorgaans dient een toplaag minimaal eens in de 8 jaar te worden vervangen. Uw vloer krijgt daarmee opnieuw een nieuwe frisse uitstraling. Daarnaast is de levensduur van uw gietvloer ook geheel afhankelijk van welk type gietvloer u kiest en hoe intensief de gietvloer gebruikt wordt. Een goed onderhouden gietvloer gaat doorgaans zeker 15 tot 20 jaar mee.

5. Moet een ondervloer waterpas zijn voor een gietvloer?

Wanneer een ondervloer niet waterpas is dan kan een gietvloer uitsluitend aangebracht worden wanneer het afschot van de ondergrond per vierkante meter minder is dan 1 cm. Wanneer het afschot groter is, is het uiteraard mogelijk om met een egaline een ondergrond te maken die wel voldoet aan de minimale eisen.

6. Kan ik een gietvloer laten leggen in mijn nieuwbouwwoning?

Ja dit kan! Voor ieder huis (dus ook een nieuwbouwhuis) is wel een geschikt type gietvloer. Het is daarbij van groot belang dat ten tijde van het aanbrengen de dekvloer voldoende droog is én dat u het eventuele stookprotocol van uw vloerverwarmingssysteem nauwkeurig hebt doorlopen. Bovengenoemde zaken verminderen de kans op werking in de ondervloer. Wanneer de vloer teveel werkt nadat uw gietvloer is aangebracht ontstaat er kans op scheurvorming / doortekening. Bij Knulst hanteren we daarom nauwkeurig de protocollen om een zo optimaal mogelijke startsituatie te creëren. Daarbij verdient een flexibele PU gietvloer de voorkeur boven een cementgebonden gietvloer als het gaat om nieuwbouwwoningen. Meer weten over gietvloeren in nieuwbouwhuizen? Vraag onze vloerenadviseurs ernaar.

7. Hoe dik is een gietvloer?

De dikte van een gemiddelde gietvloer is 2 tot 3 millimeter. Met regelmaat wordt eerst nog een egalisatie laag aangebracht om doortekening van de (ruige) dekvloer tegen te gaan. Egaline wordt ook opgebracht met een dikte van circa 2 tot 3 millimeter. Uiteindelijk bepaalt het gekozen type gietvloer en de conditie en samenstelling van de ondergrond de totale dikte van de gietvloer. Gaandeweg het proces kunnen wij u nauwkeurig aangeven wat de dikte van uw gietvloer gaat worden.

8. Is een gietvloer geschikt voor in de badkamer of het toilet?

Het is zeer goed mogelijk om een gietvloer in uw badkamer te laten aanleggen. Een gietvloer is naadloos en in combinatie met de standaard transparante matte tweecomponentenlak is de vloer tevens water- en vloeistofbestendig. Dat betekend dat het geen enkel probleem is om de vloer bijvoorbeeld ook te laten doorleggen in de doucheruimte. Een PU gietvloer is met recht een zeer hygiënische vloeroplossing voor uw badkamer of toilet omdat dit type vloer geheel naadloos en daardoor eenvoudig te onderhouden is.

9. Ik wil een gietvloer met vloerverwarming, kan dat?

Alle typen gietvloeren zijn zeer geschikt in combinatie met een vloerverwarmingssysteem. Dit heeft te maken met de dikte van een gietvloer en de gunstige lage warmteweerstand (Rc-waarde) van dit product. Daardoor komt een gietvloer snel op temperatuur in vergelijking met bijvoorbeeld houten parketvloeren of tegels. Ook als het gaat om rendement en energiekosten is een gietvloer een zeer aantrekkelijk vloerproduct.

10. Is gietvloer ook geschikt voor een appartement met 10dB geluidsnormering?

In veel appartementencomplexen geldt een zogenaamde 10dB geluidsnormering. Dit houd in dat er een norm geldt voor wat betreft geluidsoverdracht i.v.m. uw buren. Bij een standaard PU (polyurethaan) gietvloer geldt dat de contactgeluiden tot ongeveer 4-7 dB worden verminderd. Over het algemeen is dat meer dan voldoende, echter er kunnen zoals hierboven beschreven strengere regels gelden in een appartementencomplex. Wanneer strengere regels van toepassing zijn is een gietvloer nog steeds een prima keuze mits er rekening gehouden wordt met de geluidsnorm. Door een speciale soort ondervloer toe te passen onder de gietvloer ontstaat een extra geluiddemping waarmee u prima voldoet aan een 10dB geluidsnormering. Bij interesse vertellen wij u graag meer over dit systeem in onze showroom.

11. Verkleurt een gietvloer?

Knulst Gietvloeren levert en legt gietvloeren die in principe kleurvast / kleurecht zijn. Er is dus geen sprake van een sterke verkleuring van onze gietvloeren. Echter door een hoge lichtintensiteit (bijv. door direct zonlicht) kan over de jaren heen altijd een nauwelijks waarneembare verkleuring ontstaan. Dit is vrijwel bij alle vloerproducten het geval, U hoeft zich echter geen zorgen te maken over substantiële kleurverschillen of bijvoorbeeld vergeling van de gietvloer (zoals dat bijvoorbeeld bij epoxygietvloeren het geval kan zijn). Meer weten over gietvloeren en verkleuring? Vraag ernaar bij één van onze vloerenadviseurs.

12. Wat zijn de beste omstandigheden bij het maken van een gietvloer?

Het eindresultaat van een gietvloer is onder meer afhankelijk van de omstandigheden in de ruimte en de conditie van de ondergrond. Een goede basis is van groot belang. Zorg daarom dat de ondervloer altijd droog, schoon en leeg is bij aanvang van de werkzaamheden. Knulst Vloeren doet bij nieuwe dekvloeren altijd een vochtmeting voorafgaand aan het appliceren van een gietvloer. Tijdens applicatie van de gietvloer dient de ruimte wind- en waterdicht te zijn en is goede verlichting belangrijk. Daarnaast dient de vloerverwarming tijdens onze werkzaamheden uit te staan en dient de minimale temperatuur in de ruimte 18 graden Celsius te zijn.

13. Welke ondervloer is geschikt voor een gietvloer?

Er zijn veel verschillende ondergronden geschikt om een gietvloer over aan te brengen. Denk aan betonvloeren, anhydrietvloeren en zandcementdekvloeren. Het is daarbij wel belangrijk dat de ondervloer voldoende vlak is. Meestal behandelen wij de ondervloeren daarom voor en egaliseren we deze. Zo wordt voorkomen dat oneffenheden in de uiteindelijke gietvloer gaan doortekenen. Een gietvloer is zelfs mogelijk op een houten constructievloer of in een appartement met 10dB normering. Uiteraard met de noodzakelijk voorbereidingen. Meer weten? Vraag ernaar bij onze vloerenadviseurs.

14. Wat zijn de verschillen tussen een PU en epoxy gietvloer?

Een epoxy gietvloer is in feite de oorsprong van de kunststof gietvloeren. Epoxyvloeren worden al vele jaren toegepast in industriële omgevingen vanwege de ideale eigenschap dat ze naadloos, extreem hard en daarmee mechanisch en chemisch belastbaar zijn. Nadelen van een epoxygietvloer zijn dat ze door invloed van licht kunnen vergelen en door hun hardheid kunnen scheuren bij een werkende ondergrond. Polyurethaan biedt qua eigenschappen precies het omgekeerde. Een PU Gietvloer is zacht en flexibel en daarmee minder gevoelig voor scheuren en is juist kleurvast. PU Gietvloeren zijn speciaal ontwikkeld voor toepassing in woningen. Epoxyvloeren zijn overigens zeer geschikt om kunstzinnige uitingen in aan te brengen. Dat kan variëren van een foto, logo, een voorwerp of 3D-effect dat in de vloer gietvloer wordt aangebracht. Zowel polyurethaan- als epoxygietvloeren zijn in iedere gewenste kleur of kleurencombinatie beschikbaar.

15. Hoe onderhoud ik mijn gietvloer?

Omdat een gietvloer naadloos is, is deze zeer eenvoudig in onderhoud. Tevens is een gietvloer onderhoudsarm. Dat betekent dat u door een aantal simpele handelingen en regelmatig stofzuigen de vloer eenvoudig in goede conditie kunt houden.
Voor het reinigen van uw gietvloer adviseren wij onderhoudsmiddel van HG te gebruiken. De wekelijks schoonmaakbeurt kunt u het beste doen met de HG Kunststofvloeren Glansreiniger P78. Eventueel kan bij sterke vervuiling ook af en toe de HG Kunststofvloeren Krachtreiniger P79 worden gebruikt.

  • De beste manier om een gietvloer te onderhouden is door deze regelmatig te stofzuigen met een zachte (parket)borstel.
  • Wij adviseren tevens eenmaal per week de vloer te moppen met water en het voorgeschreven HG reinigingsmiddel.
  • Droge reiniging van de gietvloer kan het best worden gedaan met een microvezeldoek.
  • Alle gietvloeren van Knulst Vloeren zijn goed bestand tegen water, thee, koffie en andere niet-alcoholische dranken. Alcoholische dranken moeten wel binnen een half uur van de vloer worden verwijderd.
  • Een goede schoonloopmat draagt bij aan een blijvend goede conditie van uw gietvloer. Zo voorkomt u namelijk dat er kleine steentjes worden meegenomen over de vloer en dat er kleine scheurtjes in de topcoating kunnen ontstaan.
  • Het veelvuldig verplaatsen van meubelen met ijzeren of metalen onderstellen raden wij af. Til meubels bij voorkeur altijd eerst op voordat u ze verplaatst en monteer onder de poten stevig vilt. Meubels met zwart rubberen wielen of dopjes kunnen voor streepvorming zorgen.
  • Streepvorming door rubberen schoeisel is doorgaans moeiteloos te verwijderen, behalve als deze lang op de vloer aanwezig is. Rubber heeft de neiging om in te drogen. Probeer streepvorming daarom tegen te gaan door deze snel te verwijderen met een doek en water of met het voorgeschreven onderhoudsmiddel.

16. Is een gietvloer krasbestendig?

Geen vloer (ook geen gietvloer) is 100% krasbestendig. Gietvloeren op zichzelf zijn overigens behoorlijk slijtvast en krasvast. Gietvloeren hebben echter een voordeel ten opzichte van veel andere vloersoorten. De transparante toplaag (2 componenten lak) van een gietvloer kan bij het vertonen van krassen en beschadigingen namelijk vrij eenvoudig opnieuw worden aangebracht. Daardoor ontstaat weer een frisse ‘nieuwe’ gietvloer. Doorgaans hoeft dit bij regulier gebruik van uw vloer gemiddeld pas na acht jaar gedaan te worden. Krasjes en beschadigingen ontstaan veelal doordat er zand wordt binnengelopen. En zand heeft een schurend effect op uw gietvloer. Daarom raden wij aan om een goede kwaliteit deurmat/schoonloopmat bij uw buitendeuren te plaatsen. Tevens is het belangrijk om de vloer regelmatig te stofzuigen en/of te dweilen. Ook is het belangrijk om uw meubels te voorzien van een goede kwaliteit beschermvilt.

17. Is een gietvloer hygiënisch?

Een gietvloer bevat geen naden en is vloeistofdicht. Daarmee is een gietvloer één van de meest hygiënische vloeren die er momenteel te verkrijgen is. Na het reinigen van de vloer kunnen nergens resten stof en vuil achterblijven en is er daadwerkelijk sprake van een schone vloer. In hygiënische ruimtes zoals ziekenhuizen, gezondheidspraktijken en (horeca)keukens wordt daarom vaak gekozen voor een gietvloer.

18. Kan een gietvloer over een bestaande vloer gelegd worden?

Het is altijd mogelijk om een gietvloer aan te leggen over een bestaande vloer. Of het nu hout, natuursteen, keramisch parket, marmoleum, terrazzo, beton, anhydriet, zandcement of kurk is; een gietvloer kan altijd. Afhankelijk van het type vloer is wel extra voorbereiding noodzakelijk. Ook de voorbereiding kan volledig door Knulst Vloeren uit handen genomen worden. Vraag ernaar bij onze vloerenadviseurs.

19. Hoe ontstaat blaasvorming in gietvloeren en hoe kan ik dat voorkomen?

Wanneer er in de ondergrond sprake is van vochtophoping dan kan dat blaasvorming tot gevolg hebben. Wanneer vochtophoping plaatsvind wanneer de gietvloer al geplaatst is dan kan het vocht niet meer weg en ontstaat er druk in de vloer waardoor de gietvloer plaatselijk omhoog komt. Water in de ondergrond duid doorgaans op lekkage in een leiding. Het is daarom van groot belang om voorafgaande aan het leggen de leidingen te controleren op lekkage. Tevens wordt bij nieuwe woningen altijd standaard een vochtmeting gedaan alvorens de gietvloer wordt aangebracht. Zo kan blaasvorming worden voorkomen.

462