Gietvloer
over Tegels

Een gietvloer over tegels aanbrengen? Het kan! Ontdek hier waar u op moet letten.

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Een gietvloer van Knulst

Een gietvloer is een type vloer dat gegoten wordt aangebracht. De vloer bestaat uit een vloeibaar mengsel dat in lagen wordt geappliceerd. Elke laag moet tussentijds drogen en uitharden. Een gietvloer bestaat uit drie tot zes lagen. Dat zorgt voor een modern, strak resultaat. Gietvloeren staan erom bekend dat ze naadloos, onderhoudsarm en dun zijn. Dit vloertype is ook uitstekend te combineren met vloerverwarming. Er zijn verschillende soorten gietvloeren voor over tegels verkrijgbaar bij Knulst:

  • PU Gietvloeren
  • Cementgebonden Gietvloeren
  • Beton Ciré Gietvloeren
  • Epoxy Gietvloeren

Een PU gietvloer kunt u uitstekend over tegels laten aanbrengen. Dit type gietvloer is uiterst elastisch dankzij de kunststof eigenschappen die ervoor zorgen dat de vloer werking kan doorstaan. Een geëgaliseerde ondervloer is (ook bij PU gietvloeren) altijd noodzakelijk voor het mooiste resultaat. Een cementgebonden of beton ciré gietvloer is ook geschikt voor over een tegelvloer. Wel is er risico op scheurvorming. Dat is zelfs bij een perfect gladde ondervloer niet volledig te voorkomen.

Tegelvloer als ondervloer gebruiken

Het is absoluut mogelijk om een gietvloer over een bestaande tegelvloer te laten plaatsen. Sterker nog: vaak is het de meest voordelige keuze. Tegelvloeren vormen namelijk een uitstekende ondergrond.

Een belangrijke vereiste voor het aanbrengen van een gietvloer is een degelijke ondervloer. Dat wil zeggen dat de ondergrond voldoende vlak en ontvet moet zijn. Allereerst moet de tegelvloer opgeruwd worden. De bestaande tegelvloer moet daarvoor worden geschuurd met een grove korrel. Zo kan de primer beter hechten. Een primer dient als hechtlaag tussen de twee vloeren. Daarbij is een belangrijk detail dat de tegels goed vastzitten. Tot slot moet de tegelvloer geëgaliseerd worden om een voldoende vlak eindresultaat te krijgen. Met een goede voorbereiding voorkomt u dat de bestaande tegelvloer doortekent in de gietvloer en ontstaat en stijlvol en strak eindresultaat!

Voordelen van een gietvloer over een bestaande tegelvloer

Het is voordelig om een gietvloer over een tegelvloer te laten leggen. U hoeft immers geen nieuwe ondervloer aan te schaffen. Daarnaast zijn er meer voordelen als u besluit uw huidige tegels als ondervloer te gebruiken:

  • Minder arbeidsuren omdat de tegels niet verwijderd worden.
  • Tegels geleiden warmte en gietvloeren zijn erg dun. Daardoor is deze combinatie uitstekend geschikt voor vloerverwarming.
  • Doordat een gietvloer dun is, hoeft u deuren vaak niet in te korten.

Er zijn dus veel voordelen aan het behouden van de huidige tegelvloer als ondervloer. De deskundigen van Knulst helpen u ook graag met het egaliseren en voorbereiden van een gietklare ondervloer.

Kosten gietvloer over tegels leggen

Het prettige van een gietvloer over tegels laten leggen is dat u de bestaande vloer niet hoeft te verwijderen. Dat is bij uitstek voordeliger, want het scheelt u tijd en kosten voor verwijdering.

De prijs van een gietvloer op tegels hangt verder van een aantal factoren af. Zo bepaalt het nodige voorbereidende werk om te egaliseren deels de prijs. Hoe meer er moet gebeuren, hoe meer u doorgaans kwijt bent. Het type ondervloer speelt hierin ook een rol. Hoeveel bewerking is er nodig voor deze geschikt is om een gietvloer te laten leggen? Uiteraard spelen de grootte van de ruimte en het type gietvloer dat u kiest mee in de prijs.

Vooraf een exacte prijs voor uw nieuwe gietvloer noemen, is dus lastig. Bij Knulst nemen we liever de tijd om een prijsopgave te maken, volledig afgestemd op uw situatie. Gietvloeren van Knulst zijn namelijk echt maatwerk. Zo’n prijsopgave maken we graag geheel vrijblijvend voor u.

Gietvloer over andere bestaande vloeren

Veel van onze klanten die aan het begin van een verbouwing staan, vragen zich af wat ze moeten met de oude vloer in de woning. Eruit slopen is vaak tijdrovend en zwaar werk. Een veelgestelde vraag is dan ook: ‘kan ik mijn nieuwe gietvloer over een bestaande vloer leggen?’

Als er één vloer geschikt is om over een bestaande vloeren aan te brengen, dan is het wel de gietvloer. Dat komt doordat een gietvloer niet gelegd wordt, maar gegoten. De vloeistof waaruit de vloer bestaat, bereikt elke hoek. Het zorgt voor een naadloos geheel. De gietvloer is bovendien ondanks dat niet hoger dan maximaal 4 millimeter.

Een gietvloer over een andere bestaande vloer

Veel van onze klanten die aan het begin van een verbouwing staan, vragen  zich af wat ze moeten met de oude vloer in de woning. Eruit slopen is vaak tijdrovend en zwaar werk. Een veelgestelde vraag is dan ook: ‘kan ik mijn nieuwe gietvloer over een bestaande vloer leggen?

Als er één vloer geschikt is om over een bestaande vloer aan te brengen,  dan is het wel de gietvloer. Dat komt doordat een gietvloer niet gelegd wordt, maar gegoten. De vloeistof waaruit de vloer bestaat, bereikt elke hoek. Het maakt van de vloer een naadloos geheel.  De gietvloer is toch niet hoger dan maximaal 4 millimeter. Daardoor kunt u de gietvloer uitstekend over een tegelvloer of ander type vloer aanbrengen.

De juiste voorbereiding

Voor het aanbrengen van een gietvloer over een bestaande vloer gelden een aantal voorwaarden:

  • De ondervloer moet stabiel en vlak zijn. In het geval van bijvoorbeeld beton moeten gaten in de vloer worden gedicht. Dat kan door middel van egalisatie.
  • De ondervloer moet niet gaan werken. Dat zorgt voor scheuren in de gietvloer en dat wilt u ongetwijfeld voorkomen.
  • De vloer moet droog en vetvrij zijn. Dat is belangrijk voor de hechting van de primer en de gietvloer.

Is uw bestaande vloer geschikt om als ondervloer te gebruiken? Dan wordt het gietproces in gang gezet. U kunt dan vaak al in een aantal dagen al een gietvloer over tegels laten leggen.

Er wordt een primer aangebracht. Vervolgens wordt de vloer geëgaliseerd. Daarna worden de schraplaag en de kleurlagen aangebracht. De laatste stap in het gietproces is het aanbrengen van een twee-componenten laklaag. Daardoor wordt de vloer slijtvast. Zo gaat uw nieuwe gietvloer jaren mee.

Hout en andere vloeren als ondervloer

De ene vloer is meer geschikt dan de ander als ondervloer. Bestaande vloeren die uitstekend dienen als ondervloer zijn tegels, beton, natuursteen of een andere (oude) gietvloer.

Naast tegels komt de houten vloer veel in woningen voor. Hout is een natuurproduct en kan daarom werken. Dat betekent dat het reageert op temperatuurschommelingen en andere omstandigheden. Daarom is een houten vloer minder geschikt als ondervloer voor gietvloeren. Helemaal onmogelijk is het overigens niet om een houten vloer als ondervloer te gebruiken. Een goede voorbereiding is dan uiterst belangrijk. Klik voor meer info op de voorgaande link.

Inspiratie en showroom

Bent u benieuwd naar de stijlvolle mogelijkheden die gietvloeren bieden? Bekijk dan onze inspiratie-pagina of vraag kosteloos een vloeren inspiratie magazine aan. Beide staan boordevol recent opgeleverde gietvloer projecten bij onze klanten.

Liever de gietvloeren met eigen ogen bekijken? U bent van harte welkom in onze showroom voor een vrijblijvend adviesgesprek op maat. Onze adviseur bespreekt de diverse mogelijkheden met u, afgestemd op uw persoonlijke wensen en interieurstijl. Welkom bij Knulst Vloeren!

491