Gietvloer
over Tegels

Kan dat? En waar moet je op letten?

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

Kan een gietvloer over tegels?

Kan een gietvloer over tegels aangebracht worden? Wanneer er een tegelvloer in uw woning ligt, zal deze vraag ongetwijfeld door uw hoofd spelen. Allereerst de gietvloer, wat is het precies? Een gietvloer is verkrijgbaar in verschillende varianten, van cementgebonden tot kunststof (PU). Alle soorten hebben zo hun eigen eigenschappen en kenmerken. Een gietvloer bestaat uit een vloeibaar mengsel dat in meerdere lagen aangebracht wordt. Kenmerkend voor deze vloer is dat het naadloos, onderhoudsarm en dun is. 

Voorbereidingen bij tegelvloer als ondervloer

Een vereiste voor het appliceren van een goede en duurzame gietvloer is een vlakke en ontvette ondervloer. Het is tevens belangrijk dat de ondervloer opgeruwd wordt, zodat de primer beter kan hechten aan de ondergrond. Om de gietvloer op een tegelvloer te appliceren gelden er een aantal voorwaarden. De voorbereiding van de ondervloer is bij een tegelvloer iets uitgebreider dan bij een kale ondervloer. Zo moeten alle tegels stevig vastliggen, want voor de levensduur van een gietvloer is het belangrijk dat de ondergrond stabiel is. Vervolgens wordt de tegelvloer opgeschuurd met een grove korrel, zodat het oppervlak ruw wordt. Dit is, zoals gezegd, nodig voor de hechting van de primer. Ook zal er geëgaliseerd moeten worden, om de minimale hoogteverschillen uit de vloer te halen. Op deze manier zal een bestaande tegelvloer nooit doortekenen in de nieuwe gietvloer. 

Voordelen van een gietvloer over tegels

Op de vraag welke gietvloer het beste over een tegelvloer geappliceerd kan worden antwoorden wij: in principe kan elke gietvloer op tegels. Echter zit er natuurlijk wel verschil in. Zo is de PU gietvloer elastisch vanwege de kunststof eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat het iets meer werking kan doorstaan. Een cementgebonden gietvloer of beton ciré is daarentegen ook prima geschikt als gietvloer over tegels. Het risico bij deze vloeren is echter scheurvorming, maar dat is zelfs bij een gladde ondervloer niet altijd te voorkomen.

Het plaatsen van een gietvloer boven op een bestaande tegelvloer heeft een aantal voordelen:

  1. Minder arbeidsuren omdat de tegels niet verwijderd hoeven te worden;
  2. Tegels geleiden de warmte goed en omdat een gietvloer zo dun is, zal de warmte die afkomstig is van vloerverwarming net zo goed zijn als bij een onbewerkte dekvloer;
  3. Een gietvloer is zeer dun, dus deuren hoeven vaak niet ingekort te worden. 

Kan een gietvloer ook over andere bestaande vloeren?

Veel van onze klanten die aan het begin van een verbouwproject staan, vragen zich af wat ze toch moeten met de vloer die in de woning ligt. Eruit slopen is tijdrovend en zwaar werk. Een veelgestelde vraag is dan, kan mijn nieuwe vloer over deze bestaande vloer gelegd worden? Een vloer die uitermate geschikt is om over een bestaande vloer te leggen is de gietvloer. Dit is een vloersoort dat niet gelegd wordt, maar zoals de naam al zegt gegoten wordt. De vloer is echter maximaal 4 mm hoog, waardoor het eenvoudig over een bestaande vloer toe te passen is. 

Ondervloeren die kunnen blijven liggen

Er zijn natuurlijk vloeren die meer geschikt zijn dan anderen. Bestaande vloeren die uitstekend kunnen dienen als ondervloer zijn tegels, beton, natuursteen en een al eerder geappliceerde gietvloer. Naast de eerder.besproken tegels de houten vloer een andere vloer die veel in woningen te vinden is. Hout is een natuurproduct en kan daarom werken. Dat wil zeggen dat het reageert op temperatuurschommelingen en andere omstandigheden. Om die reden is een houten vloer minder geschikt als ondervloer. Het is echter niet helemaal onmogelijk, mits de juiste stappen genomen worden. Daarover leest u hier meer. 

Voordelen van andere bestaande vloeren laten liggen

Hét voordeel waarom mensen een bestaande vloer laten liggen is dat het veel tijd scheelt. Kosten en tijd worden bespaard wanneer de vloer blijft liggen. U dient echter bij alle vloersoorten rekening te houden met de juiste voorbewerking van de bestaande vloer, om het geschikt te maken voor de gietvloer. Bij natuursteen en beton zal dit betekenen dat de vloer opgeruwd moet worden en net als bij PVC vloeren eventueel geëgaliseerd. Voor hout geldt een uitgebreidere procedure, hier moet namelijk een duidelijke inspectie van het hout plaatsvinden en er moet droge egalisatie aangebracht worden. Voor alle specifieke informatie kunt u het best contact opnemen met onze adviseurs. Zij kunnen uitgebreid vermelden welke procedures waarvoor gelden. 

De juiste voorbereiding maakt uw bestaande vloer geschikt

Voor het appliceren van een gietvloer over een bestaande vloer gelden wel een aantal voorwaarden. Zo moet de vloer altijd stabiel en vlak zijn. In het geval van bijvoorbeeld beton zijn gaten in de vloer not done. Dit kan echter allemaal opgelost worden door middel van egalisatie. Ook moet de ondervloer niet gaan werken, want dit zorgt voor scheuren in de uiteindelijke gietvloer, iets dat zowel u als wij willen voorkomen. Ten slotte moet de vloer droog en vetvrij zijn. Dit is uitermate belangrijk voor de hechting van de primer en de gietvloer. 

Is uw bestaande vloer geschikt om als ondervloer te dienen voor uw nieuwe gietvloer? Dan wordt daarna het gietproces in gang gezet. Er wordt een primer aangebracht, vervolgens wordt de vloer geëgaliseerd en daarna meerdere kleurlagen aangebracht. De laatste stap in het gietvloerproces is het aanbrengen van een twee-componenten laklaag, waar de vloer slijtvast van wordt en dus jaren mee gaat. 

Inspiratie en showroom

Bent u benieuwd geworden naar de stijlvolle mogelijkheden die gietvloeren u bieden? Bekijk dan onze inspiratie-pagina of vraag kosteloos een vloeren inspiratie magazine aan. Beiden staan boordevol recent opgeleverde gietvloer-projecten bij onze klanten thuis.

Liever fysiek oriënteren? U bent van harte welkom in onze showroom voor een vrijblijvend adviesgesprek op maat. Onze adviseert bespreekt de diverse mogelijkheden met u; afgestemd op uw persoonlijke wensen en interieurstijl.
Welkom bij Knulst Vloeren!

491