Zo kun je het beste
een gietvloer schoonmaken

Gepost op 06 december 2021 door Petra Knulst in #woonplezierGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Zo kun je het beste een gietvloer schoonmaken

Wil je écht lang genieten van die prachtige nieuwe gietvloer? Dan is op de juiste manier reinigen belangrijk. Een gietvloer schoonmaken doe je gelukkig in een handomdraai. Benieuwd wat je doet om zo lang mogelijk van je mooie, gladde vloer te genieten? Lees dan gauw verder.

Even stofzuigen en dweilen

Het regelmatige onderhoud van een gietvloer is eigenlijk relatief simpel. Het is raadzaam om dagelijks even te stofzuigen of vegen. Zo voorkom je dat vuil wordt ingelopen. Dat gebeurt wanneer vuil, zand en steentjes blijven liggen en je vervolgens de vloer bewandelt. De schurende werking die dan ontstaat kan voor krassen zorgen.

Vind je dagelijks stofzuigen teveel gedoe? Houd dan binnenshuis je schoenen uit en stofzuig of veeg wanneer je merkt dat er vuil ligt. Heb je kinderen of huisdieren? Houd er dan rekening mee dat regelmatig stofzuigen misschien nodig is om te zorgen dat de vloer lang meegaat. 

Dweilen doe je alleen als de vloer vies oogt. Door het gladde oppervlak is het goed zichtbaar wanneer het tijd is om de dweil te pakken.

Hoe een gietvloer schoonmaken?

Stofzuigen en dweilen is dus zo ongeveer het enige dat je regelmatig kunt doen om de gietvloer lang mooi te houden. Ga je met de dweil aan de slag? Dan kun je een speciale gietvloer cleaner gebruiken. Knulst levert dit handige schoonmaakmiddel altijd mee bij het plaatsen van de vloer. 

Gebruik daarnaast nooit een ander schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, groene zeep of chloorhoudende schoonmaakmiddelen. De gietvloer wordt daardoor aangetast en blijft minder lang mooi. Ook een gietvloer schoonmaken met azijn is niet aan te raden.

Geen groot onderhoud nodig

Wat de gietvloer bijzonder maakt is dat er geen groot onderhoud nodig is, zoals bij houten vloeren bijvoorbeeld vaak het geval is. Wel is het zo dat de vloer na jaren gebruik iets minder egaal oogt. In dat geval bestaat er een intensieve reiniger waarmee je de vloer extra goed kunt schoonmaken. Bij hardnekkige vlekken kun je bovendien een melamine spons gebruiken. Deze speciale spons heeft een licht schurende werking maar tast de vloer niet aan. 

Simpel gezegd kun je het onderhoud van gietvloeren dus samenvatten in drie stappen:

  • regelmatig stofzuigen of vegen;
  • dweilen als de vloer zichtbaar vuil is;
  • geen schoonmaakmiddelen gebruiken, alleen speciale cleaner voor gietvloeren. 

Een gietvloer schoonmaken met stoomreiniger

Het lijkt misschien een goed idee: een gietvloer schoonmaken met een stoomreiniger. Daar zit immers geen schoonmaakmiddel in en je gebruikt alleen warm water. Toch raadt Knulst af om de stoomreiniger op een gietvloer te gebruiken. De doorgaans hoge temperaturen van een stoomreiniger zijn niet goed voor de bovenste laklaag op de vloer. 

Wil je dus lang genieten van die mooie gietvloer? Gebruik geen chemische middelen, veeg en dweil indien nodig en geniet van een vloer die lang mooi blijft! 

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Gietvloeren - Nunspeet - www.knulst-gietvloeren.nl.png
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

422