Scheurvorming in een gietvloer
Droomt u van een stijlvolle gietvloer? Dan bent u bij Knulst aan het juiste adres. In deze blog willen wij u het één en ander vertellen over gietvloeren en scheurvorming in gietvloeren. Maar voordat u verder leest, gebiedt de eerlijkheid ons u te zeggen dat scheurvorming in gietvloeren nooit 100 procent is uitgesloten. Het blijft immers handwerk. Wél zetten wij altijd alles op alles om de kans op scheuren te minimaliseren, hoe? Je leest het hieronder.
Wat is een gietvloer?
Een gietvloer is – zoals de naam al weggeeft – een vloer die strak en naadloos over een ondergrond gegoten wordt. Er bestaan cementgebonden gietvloeren en polyurethaan (kunststof) gietvloeren. Het grootste verschil tussen deze twee materialen zit ‘m in het feit dat polyurethaan flexibeler is dan cement en hierdoor minder snel scheurt.
Zo klinkt alsof een cementgebonden gietvloer dus de mindere keuze is, maar dat is niet perse het geval. Cement als grondstof zorgt namelijk voor de razend populaire industriële look. Net als in een rauwe fabrieksvloer, vindt u in een cementgebonden gietvloer imperfecties als belletjes, gaatjes en – inderdaad – scheurtjes.
De voordelen van een gietvloer
Gietvloeren kennen veel voordelen, zo is een gietvloer onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Indien de juiste materialen gebruikt worden en de gietvloer deskundig wordt gelegd, kan deze tot wel 50 jaar meegaan. Daarnaast zijn gietvloeren zeer breed toepasbaar. Gietvloeren worden zowel geplaatst in particuliere- als industriële omgevingen en in vrijwel ieder vertrek. Tot slot zijn gietvloeren doorgaans geluiddempend, waterdicht, brandvertragend en uitstekend te combineren met vloerverwarming.
Waardoor een gietvloer kan scheuren
Een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen, is of een gietvloer kan scheuren. Het antwoord is: Ja, een gietvloer kan scheuren. Maar een scheur in uw gietvloer is echter in 95 procent van de gevallen te wijten aan een scheur in de ondergrond, waardoor uw gietvloer ook scheurt.
Scheurvorming in nieuwbouw woningen komen doorgaans vaker voor dan in bestaande woningen. Dit is te verklaren doordat de ondergrond en wanden in nieuwbouw woningen nog enkele millimeters ‘bewegen’, waardoor er scheuren in de gietvloer kunnen ontstaan. Er zijn een aantal soorten gietvloeren die echter uitstekend geschikt zijn voor nieuwbouw.
Een andere oorzaak is het onjuiste gebruik van vloerverwarming. Hoewel vloerverwarming goed te combineren is met een gietvloer, dient u zich wel aan een bepaald stookprotocol te houden om de kans op scheurvorming zoveel als mogelijk te beperken. Uiteraard vertellen onze deskundigen u alles wat u dient te weten over het juiste gebruik van een vloerverwarming in een gietvloer.
Overige oorzaken van scheurvorming in een gietvloer kunnen zijn: Constructiefouten in de ondervloer, onvoldoende of ondeskundige voorbereiding van de ondervloer en / of wanden, het inhuren van ondeskundige partijen of het gebruik van goedkopere alternatieve grondstoffen. Let op: Er zijn slechts een aantal producenten van gietvloer grondstoffen die scheurvorming in gietvloeren minimaliseren.
Wat te doen als een gietvloer scheurt?
Wellicht leest u deze blog als het al te laat is en zit er reeds een scheur in uw gietvloer. Zoals gezegd is dit in het geval van een cementgebonden minder erg dan bij een polyurethaan gietvloer, omdat dit de vloer in sommige gevallen zelfs mooier maakt. Maar of u nou een scheur in uw cementgebonden of polyurethaan gietvloer heeft, het kan zijn dat u hem gewoon wilt laten repareren. Want het repareren van een gietvloer is goedkoper dan het laten leggen van een compleet nieuwe vloer.
Een scheur is provisorisch te herstellen, maar blijft dan altijd – vooral als u weet dat de scheur er zit – enigszins zichtbaar. Een scheur behandelen met de relatief nieuwe airbrush techniek is een methode om een scheur zo goed als helemaal te maskeren. Wilt u de scheur écht helemaal wegwerken? Dan is er de mogelijkheid is om het stuk waar de scheur in zit te verwijderen en opnieuw op te vullen. Hierna moet – om de vloer er weer naadloos uit te laten zien – de gehele vloer weer worden opgeschuurd en voorzien worden van een nieuwe toplaag.
Het voorkomen van scheuren in uw gietvloer
Voorkomen is altijd beter dan genezen en hoewel een gietvloer kan scheuren, minimaliseren wij de kans hierop. Allereerst is het leggen van een gietvloer bepaald geen sinecure. Wij raden u dan ook aan om een gietvloer altijd door deskundigen te laten leggen. Laat u – voordat u tot de aankoop van een gietvloer overgaat – adviseren over welk type gietvloer het meest geschikt is voor uw situatie.
Om scheurvorming in uw nieuwe gietvloer te voorkomen, is een goede behandeling van de ondergrond en wanden een must. De experts van Knulst inspecteren altijd de ondergrond en stellen een plan van aanpak op voordat de gietvloer wordt gegoten. Op deze manier wordt de kans op scheurvorming verkleind en kunt u zo lang mogelijk van uw droomvloer genieten!
Mocht u na het lezen van deze blog nog met vragen zitten rondom scheurvorming bij gietvloeren, neem dan geheel vrijblijvend eens contact op met één van onze adviseurs. Zij helpen u graag verder in uw zoektocht naar de perfecte gietvloer.