Vergeet laminaat, weg met tapijt: het is de gietvloer die in hoog tempo de interieurwereld verovert. Gietvloeren zijn strak en modern, maar toch mooi te combineren met allerlei woonstijlen. Gietvloeren zijn echter ook uniek in hun soort. Het is daarom goed de kenmerken van dit vloertype te begrijpen voor je besluit een gietvloer aan te schaffen.
Overweeg jij dit bijzondere vloertype? Lees dan hier alles over de kosten, eigenschappen en dikte van een gietvloer. Krijg antwoord op de volgende vragen:
- Wat is een gietvloer?
- Hoe wordt een gietvloer geplaatst?
- Hoe dik is een gietvloer?
- Welke dikte gietvloer is geschikt voor vloerverwarming?
- Welke ondervloer en type woning is het meest geschikt voor de gietvloer?
Over de gietvloer
De gietvloer is een verzamelterm voor alle typen vloeren die gegoten of gespaand zijn aangebracht. Kunststof gietvloeren worden doorgaans gegoten terwijl cementgebonden vloeren meestal gespaand zijn.
Wat dit type vloer kenmerkt? Een naadloos, glad oppervlak. Je ziet geen groeven, strepen of kieren in de vloer omdat het een gegoten geheel is. Gietvloeren hebben daarnaast doorgaans natuurlijke grijstinten en komen in veel verschillende soorten, elk met een unieke samenstelling.
Zo wordt een gietvloer geplaatst
In tegenstelling tot een laminaat of tapijt kun je een gietvloer niet zomaar zelf aanbrengen. Het is een specialistische klus waarvoor ervaring een vereiste is.
Wanneer je de hulp van Knulst inschakelt voor het plaatsen van je gietvloer, dan kun je ervan uitgaan dat dit ongeveer een week in beslag neemt. Dat komt door de verschillende lagen waar de gietvloer uit bestaat. Vaak is een gietvloer opgebouwd uit 5 of 6 lagen, elk met een unieke functie. Deze lagen moeten tussendoor goed hard worden. Daardoor neemt het proces meerdere dagen in beslag.
De bovenste laag - ook wel de toplaag genoemd - is een beschermende, transparante lak. Dankzij die toplaag is je vloer goed beschermd tegen vuil en vloeistoffen.
Zo dik is een gietvloer
In principe is een gietvloer altijd tussen de 2 en 3 millimeter dik, afhankelijk van de hoeveelheid lagen. Dat is dik genoeg voor goede isolatie, stevigheid en toch niet te dik voor vloerverwarming.
Heb je meer hoogte nodig, bijvoorbeeld omdat de vloer dan mooi egaal ligt met andere vloeren in huis? Dan brengen de vloerleggers van Knulst een extra laag egaline aan onder de gietvloer. Door vloerplaten te plaatsen wordt de vloer mooi opgevuld tot de juiste dikte. Daar overheen plaats je vervolgens de gietvloer voor het mooiste resultaat!
Een gietvloer en vloerverwarming: de perfecte combinatie
Gietvloeren zijn niet alleen zo populair dankzij hun bijzondere uiterlijk en duurzaamheid. Dit type vloer is dus ook perfect te combineren met vloerverwarming. De dikte van een gietvloer is bij vloerverwarming niet relevant; elk type gietvloer van Knulst is te combineren.
Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming in huis. Het is duurzaam, zuinig en een mooiere oplossing dan radiatoren. Helaas is een houten vloer niet altijd geschikt voor vloerverwarming. Daarom combineren veel mensen het met een gietvloer. De verwarming is zo mooi weggewerkt. Je geniet bovendien optimaal van je warmte omdat de gegoten vloeren warmte goed geleiden.
Gietvloeren: geschikt voor iedere woning
Het oog wil ook wat. Juist daarom is de gietvloer zo gegroeid in populariteit: het is niet alleen een stevige vloer, hij is ook nog prachtig te combineren. Gietvloeren passen bijvoorbeeld perfect bij een modern of industrieel interieur maar ook vintage en landelijk kun je aanvullen met deze neutrale, duurzame vloer.
Bij Knulst weten we dankzij jarenlange ervaring dat gietvloeren geschikt zijn voor elke woning. Woon je in een nieuwbouwhuis? Dan is de PU gietvloer waarschijnlijk de beste keuze. Heb je een appartement? Zelfs dan kunnen we bij Knulst de perfecte gietvloer samenstellen die aan al je wensen voldoet. Wij ontzorgen volledig in het vinden en plaatsen van de perfecte vloer voor jou. Het enige dat jij hoeft te doen? Genieten van het resultaat!