Een gietvloer en vloerverwarming:
kun je dat combineren?

Gepost op 16 september 2021 door Petra Knulst in #woonplezierGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Steeds meer mensen stappen over op vloerverwarming in als vervanging voor traditionele radiatoren. Geen wonder, want vloerverwarming heeft veel voordelen. Het heeft echter ook een groot nadeel: het is niet te combineren met elk type vloer.

Gelukkig is de gietvloer uniek in zijn soort en vrijwel altijd te combineren met vloerverwarming. Toch zijn er een aantal zaken waarvan je op de hoogte moet zijn. Zo kun je optimaal genieten van je nieuwe vloer én je duurzame verwarming.

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een type vloer dat - zoals de naam al doet vermoeden - wordt gegoten. Een laag kunststof of cementsamenstelling wordt gegoten dan wel gespaand aangebracht op een ondervloer. Het resultaat is een gladde vloer zonder kieren of scheuren.

De gietvloer kenmerkt zich door een aantal unieke eigenschappen. Vrijwel alle gietvloeren:

  • zijn geheel naadloos;
  • kun je niet zelf aanbrengen zonder hulp van een specialist;
  • zijn neutraal en te combineren met veel woonstijlen;
  • zijn geschikt om te combineren met vloerverwarming.

Geen wonder dus dat steeds meer mensen kiezen voor gietvloeren in huis. Neem de juiste specialist in de arm en je kunt tientallen jaren genieten van je nieuwe vloer.

Wat is vloerverwarming?

Met vloerverwarming wordt een woning verwarmd door middel van warm water. Dat warme water stroomt door buizen onder de vloer. Dat warme water wordt vanaf een cv-ketel of warmtepomp door buizen gepompt over het hele vloeroppervlak. De vloer wordt warm en verwarmt indirect de rest van de ruimte.

Vloerverwarming is met name zo populair geworden dankzij de duurzaamheid. Dit type verwarming verbruikt gemiddeld 20% minder energie. Het is dus beter voor het milieu én voor je portemonnee. De gelijkmatige warmteverdeling zorgt bovendien voor meer comfort.

Ja, een gietvloer is geschikt voor vloerverwarming

Daar heb je gelijk het antwoord op de prangende vraag. Gietvloeren en vloerverwarming gaan dus perfect samen. Sterker nog: de gietvloer is het vloertype dat het beste bij vloerverwarming past. Deze twee combineren is dus een uitstekende keuze.

Toch zijn er een aantal punten van aandacht wanneer je een gietvloer en vloerverwarming gaat combineren. Allereerst moet je zorgen dat de vloerverwarming met kwalitatieve materialen is opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat de gietvloer geen schade kan aanbrengen, en dat de vloer lang meegaat.

Daarnaast is het zeer belangrijk dat de ondergrond vlak en schoon is voor de gietvloer geplaatst wordt. Je krijgt anders hoogteverschillen of scheuren in de vloer.

Houd er rekening mee dat het makkelijker is om eerst vloerverwarming te kiezen. Daarna maak je de keuze voor de vloer. Ieder type gietvloer kan namelijk samen met vloerverwarming. In die keuze ben je dus niet belemmerd.

Het opstookprotocol bij vloerverwarming in je gietvloer

Ben je al enige tijd research aan het doen naar gietvloeren en vloerverwarming? Dan is de term ‘opstookprotocol’ ongetwijfeld voorbijgekomen. Met name voor vloeren in een nieuwbouwwoning is het goed hiervan op de hoogte te zijn.

Iedere dekvloer in een nieuwbouwwoning zal de eerste periode gaan werken. Dat betekent dat er over het hele oppervlak haarscheurtjes ontstaan bij het warm maken en weer afkoelen van de vloer door middel van vloerverwarming. Dat wil je natuurlijk niet hebben als de gietvloer er al op ligt. Als de dekvloer nog gaat werken nadat de gietvloer is gelegd dan krijg je misschien scheuren in je nieuwe vloer.

Om die reden is het opstookprotocol bedacht. Dit zorgt ervoor dat de dekvloer alvast gaat werken, maar dan in een versneld proces. Schaf jij een gietvloer bij Knulst aan? Dan ontvang je altijd een opstookprotocol waarin dit proces beschreven staat. Volg dit nauwkeurig op en je voorkomt scheuren in de vloer voor de vloerverwarming. Er staan bovendien allerlei andere handige tips in over het gebruik van de verwarming in je gietvloer.

Een gietvloer van Knulst: het hele pakket

Alle gietvloeren van Knulst zijn geschikt voor vloerverwarming. Een vloerverwarming wordt gefreesd volgens een overzichtelijk stappenplan. De dekvloer wordt vaak eerst geëgaliseerd om een zo vlak mogelijke ondervloer te creëren. Daarna worden de lagen van de gietvloer aangelegd door onze deskundigen. Vaak zijn we binnen een week klaar en ligt jouw prachtige nieuwe vloer mét vloerverwarming op je te wachten.

Niet alleen je vloer regel je via Knulst: ook het plaatsen van de vloerverwarming nemen wij graag uit handen. Knulst staat voor hoge servicegerichtheid en daar hoort bij dat wij ontzorgen in het gehele proces. Je hebt een aanspreekpunt en een complete garantie op zowel verwarming als vloer. Dat is waar wij voor staan.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Gietvloeren - Nunspeet - www.knulst-gietvloeren.nl.png
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

422