Wat is een gietvloer?
Alles dat je moet weten over dit unieke vloertype

Gepost op 01 november 2021 door Petra Knulst in #trendsGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Wat is een gietvloer? Alles dat je moet weten over dit unieke vloertype

Een nieuw type vloer verovert de wereld van interieur: de gietvloer. Een gietvloer is geen nieuw fenomeen, maar we zien het wel steeds meer terugkomen in woontrends. Vroeger waren gietvloeren vooral praktisch: je vond ze regelmatig in fabrieken en bedrijfspanden.

Tegenwoordig mag de gietvloer gezien worden. Het is een type vloer die perfect past bij een modern of industrieel interieur. Maar ook met een meer bohemian stijl kun je dit vloertype combineren. Gietvloeren zijn bovendien veelzijdig, duurzaam en makkelijk te reinigen. Geen wonder dat dit vloertype zo in trek is. 

Over de gietvloer

Onder gietvloeren verstaan we alle typen vloeren die gegoten of gespaand worden aangebracht. Je kunt een gietvloer gemakkelijk herkennen: de vloer heeft namelijk geen naden.

Een gietvloer wordt in verschillende lagen aangebracht. Iedere laag heeft een eigen functie. De uiteindelijke toplaag bestaat uit een beschermende transparante lak die voorkomt dat vuil en vloeistoffen in de vloer trekken. De samenstelling van die lagen verschilt per type gietvloer. 

Soorten gietvloeren

Omdat er zoveel mogelijk is wat betreft de samenstelling van gietvloeren, zijn er dus ook veel verschillende soorten om uit te kiezen. Zo is er de: 

  • Polyurethaan gietvloer;
  • Cementgebonden gietvloer;
  • Beton ciré gietvloer;

Elk van deze soorten gietvloeren heeft unieke eigenschappen. Welke vloer het beste is, hangt af van je smaak, woning en beschikbare ruimte.

Polyurethaan gietvloer

De polyurethaan gietvloer (afkorting PU) noemen we ook wel de kunststof gietvloer. Deze flexibele kunststof maakt de gietvloer uitermate geschikt voor nieuwbouwwoningen. Het materiaal heeft namelijk een zeer flexibele eigenschap. Als de ondergrond meebuigt of nog doorwerkt na plaatsing, dan kan de vloer dus meebewegen.

PU gietvloeren zijn bovendien in veel soorten verkrijgbaar. De betonlook is populair; een vloertype dat niet van echt beton te onderscheiden is. Ook Unikleur, een vloertype dat je bij Knulst in iedere gewenste kleur kunt vinden, is zeer in trek. En er is nog meer veel meer mogelijk met PU.

Cementgebonden gietvloer

Kies je voor een cementgebonden gietvloer, dan kies je voor een vloer die bestaat uit een mix van cementachtig materiaal met kleurpigment en vezels. Dit type gietvloer zit in een bus die vooraf is aangelengd met hars.

De cementgebonden gietvloer is perfect als je die oude, industriële uitstraling wil in je gietvloer. Vaak zitten er subtiele haarscheurtjes, belletjes of zelfs gaatjes in die de vloer een lekker ruw uiterlijk geven. De cementgebonden vloer is minder vatbaar voor beschadigingen omdat het oppervlak al ruw is. Bovendien wordt de vloer met de jaren alleen maar mooier doordat erop geleefd wordt. Dat vinden veel mensen de charme van een cementgebonden vloer. 

Beton ciré gietvloer

De meest artistieke vloer in dit rijtje is de beton ciré gietvloer. Dit type vloer wordt met de hand gespaand aangebracht door de professionals van Knulst. Daardoor ontstaat er een licht reliëf in de vloer. Iedere beton ciré vloer is daarom uniek. Je kunt dit type vloer zelfs op de wanden aanbrengen waardoor de hele ruimte een unieke uitstraling krijgt. 

Wat je moet weten over gietvloeren

Om het beste resultaat te behalen, moet een gietvloer op een strakke ondergrond liggen. Daarom beginnen de deskundige vloerleggers van Knulst altijd met het egaliseren voor een gietvloer wordt gelegd. Zo krijg je een zo strak mogelijk resultaat.

Gietvloeren zijn echter unieke vloeren die vaak met de hand worden gelegd. Een smetteloos strakke gietvloer krijg je zelden. Maar dat is juist de charme van dit vloertype: hij is helemaal uniek en eigen.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Gietvloeren - Nunspeet - www.knulst-gietvloeren.nl.png
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

421