Een gietvloer leggen: zo gaat dat in z’n werk
Wil je een strakke, moderne en naadloze vloer? Dan is de gietvloer een goede optie. Dit unieke vloertype kenmerkt zich door een glad oppervlak. Dat maakt het een opvallende en toch neutrale vloer, waardoor gietvloeren niet alleen perfect bij een modern interieur passen. Je kunt ze ook goed combineren met andere woonstijlen.
Een gietvloer leggen is een uniek proces. Hoe dit proces exact verloopt, hangt af van het type vloer dat je kiest.
Wat is een gietvloer?
De naam zegt het al: een gietvloer is een vloer die gegoten wordt aangebracht. Gietvloeren herken je aan de unieke afwerking. Een gietvloer is namelijk geheel naadloos. Door de verschillende lagen van gegoten materiaal is het bovendien een stevige vloer. De vloer heeft door het naadloze oppervlak een moderne uitstraling. Er zijn meerdere kleuren en texturen om uit te kiezen, vooral in het veelzijdige aanbod van Knulst.
Hoe wordt een gietvloer gelegd?
Een gietvloer bestaat altijd uit verschillende lagen. Hoe een gietvloer wordt gelegd hangt af van het type vloer. De experts van Knulst leveren en leggen drie soorten gietvloeren, elk met een unieke uitstraling en proces van plaatsing:
- PU Gietvloeren - 6 lagen
- Cementgebonden gietvloeren - 5 lagen
- Beton ciré gietvloeren - 6 lagen
Het verschilt dus per gietvloer hoeveel lagen er worden aangebracht. Het is niet zo dat meer lagen garantie is voor de stevigste vloer. De ene soort is simpelweg anders opgebouwd dan de ander. Iedere gietvloer heeft bovendien een eigen unieke uitstraling die vaak door middel van de laatste aantal lagen tot stand komt. Van elke soort gietvloer bij Knulst zijn meerdere soorten en kleuren verkrijgbaar.
Een PU gietvloer - ook wel kunststof gietvloer - heeft een strak uiterlijk. De Cementgebonden gietvloer daarentegen is juist grover met scheurtjes, gaatjes en belletjes in het materiaal. Beton ciré heeft een licht reliëf dat voor een unieke uitstraling zorgt.
Het proces van een gietvloer leggen
Al die lagen in de gietvloer moeten tussendoor goed drogen en hard worden. Daardoor duurt het plaatsen van de vloer doorgaans iets langer dan je gewend bent bij bijvoorbeeld laminaat. Bij Knulst kun je vaak al binnen een maand terecht voor een eerste afspraak. Iedere laag heeft minstens een dag droogtijd nodig voor de volgende laag aangebracht wordt.
Zijn alle lagen gelegd? Dan is de vloer na ongeveer 16 uur te belopen. Het is dan wel belangrijk dat je zonder schoenen op de vloer wandelt. Na drie volle dagen is de vloer volledig belastbaar en kun je er dus ook met schoenen op. Bovendien is de vloer dan ook bestand tegen water. Het gehele proces van een gietvloer leggen kan dus zo’n 1 tot 2 weken in beslag nemen.
De kosten van een gietvloer leggen
Iedereen die een gietvloer wil vraagt zich natuurlijk af: wat kost dat? Geen wonder want een vloer leggen is vaak een behoorlijke uitgave. Bij Knulst vinden we het belangrijk om kwaliteit te bieden. Daarom vind je bij ons ook alleen gietvloeren van de beste merken en materialen gemaakt. De prijzen variëren van 100 tot 140 euro per vierkante meter, afhankelijk van welk type vloer je kiest.
Die garantie voor kwaliteit komt misschien met een prijskaartje, maar op de lange termijn scheelt het juist qua uitgaven. Er is namelijk verschil in kwaliteit als het om gietvloeren gaat. Een kwalitatief minder goede gietvloer lijkt op het eerste gezicht misschien mooi, maar slijt vaak sneller. Het uiterlijk is dan minder fraai en bijwerken of vervangen van de vloer is sneller nodig dan gewenst. Dat kost uiteindelijk meer.
De beste ondergrond voor een gietvloer
Gietvloeren zijn geschikt voor elke kamer en elk type huis. Ja, zelfs voor een appartement! Tegenwoordig zie je vaak in bovenwoningen of appartementen dat er een geluidsreductie van 10 decibel gevraagd wordt. Ook dan is de gietvloer een goede keuze. Door eerst een speciale ondervloer te plaatsen kunnen wij ervoor zorgen dat die geluidsreductie gerealiseerd wordt. De experts van Knulst kunnen een certificaat ter bewijs overhandigen voor de VVE.
Ook elk type ondervloer is te combineren met een gietvloer. We kunnen zelfs een gietvloer over tegels leggen. Het is dan wel nodig om eerst een egaliserende laag aan te brengen, anders gaat de tegelvloer doortekenen in de gietvloer. De meest ideale ondergrond is nog altijd de gewone zandcementdekvloer. Dat is de vloer die je in vrijwel alle huizen tegenkomt. Dan kunnen de experts van Knulst meteen aan de slag!