Het uitharden van een gietvloer
dit moet je weten

Gepost op 01 november 2021 door Petra Knulst in #inspiratieGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Het uitharden van een gietvloer: dit moet je weten

De gietvloer is ongekend populair. Geen wonder, want gietvloeren zijn chique, duurzaam en veelzijdig. Om echter lang te genieten van een gietvloer is het belangrijk dat de vloer goed wordt aangebracht en onderhouden. Het uitharden van de gietvloer is daarvoor van groot belang.

Benieuwd wat uitharden is, en waarom het zo hard nodig is om lang te genieten van je gietvloer? Vind hier het antwoord op al je vragen over het uitharden en drogen van gietvloeren. 

Wat is uitharden?

Het uitharden van een gietvloer betekent eigenlijk het laten stollen van de vloer. Dit is het proces dat nodig is om een gietvloer van vloeibare naar vaste vorm te brengen. Een gietvloer wordt vaak in ongeveer 5 tot 6 lagen aangebracht. Al deze lagen moeten goed droog en hard zijn om van de vloer gebruik te maken. 

Bij het plaatsen van een gietvloer wordt er door de professionals van Knulst daarom per dag maar één laag aangebracht. Wanneer de laatste laag is aangebracht, dan moet de hele vloer drogen en uitharden.

Uitharden houdt dus in dat al het vocht in de vloer opdroogt en deze uiteindelijk beloopbaar en bestand tegen vloeistoffen is. Neem ruim de tijd voor dit proces zodat je gegarandeerd lang van een mooie vloer kunt genieten. 

Waarvoor is het uitharden nodig? 

Geef je de gietvloer niet voldoende tijd om uit te harden? Dat heeft een aantal consequenties: 

  • Esthetisch; de vloer is minder mooi dan je had verwacht.
  • Technisch; de vloer is minder stevig en bestendig. 

Het is dus een strikte voorwaarde voor de duurzaamheid van de gietvloer dat je het materiaal goed laat uitharden.

Hoe lang moet een gietvloer drogen?

Hoe lang een gietvloer moet drogen, hangt van de omstandigheden af. Bij een temperatuur van 20 graden Celsius is de vloer na 16 uur beloopbaar, maar zonder schoenen. Na ongeveer drie dagen is de vloer volledig belastbaar voor gewicht van meubels en andere zware objecten.

Na een week is de gietvloer volledig bestand tegen vocht en vloeistoffen. Je moet altijd blijven oppassen met bijtende vloeistoffen, ook als de vloer volledig droog is.
 

Wat gebeurt er als je een gietvloer niet laat drogen?

Betreed je toch te snel de vloer, dan kan dit gevolgen hebben. Er kunnen bijvoorbeeld sporen in de vloer ontstaan door zweetvoeten, druppeltjes of vloeistoffen die het oppervlak raken. Deze zijn vaak niet meer te verwijderen. Een nieuwe laag aanbrengen is dan de enige manier om hiervan af te komen. Het is dus belangrijk om de droogtijden te respecteren zodat je lang van je nieuwe vloer kunt genieten! 

Lang genieten van je gietvloer

Als de gietvloer eenmaal ligt, uitgehard en goed gedroogd is, dan heb je er bijna geen omkijken meer naar. Gietvloeren staan bekend om hun bestendigheid. Regelmatig stofzuigen is wel verstandig zodat je zand en vuil geen kans geeft om krassen te maken. Dweilen met een speciaal middel voor gietvloeren is ook aan te raden. Dit speciale middel krijgen alle klanten van Knulst Gietvloeren kosteloos bij oplevering van de vloer!

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst Gietvloeren - Nunspeet - www.knulst-gietvloeren.nl.png
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

420